Výroční zpráva 2015

  Občanský sněm Čech, Moravy a Slezska - nadační fond pro rozvoj občanské společnosti

 

 

Výroční zpráva za rok 2015

 

 

Základní údaje o nadačním fondu

Název:

Občanský sněm Čech, Moravy a Slezska

– nadační fond pro rozvoj občanské společnosti

Sídlo:

Ostrava – Vítkovice, Vrázova 1282/5, PSČ 703 00

Vznik:

25. 5. 2012, zapsáno Krajským soudem v Ostravě, oddíl N, vložka číslo 1037

IČ:

294 44 845

Zřizovatelé:

Ing. Libor Mikš

 

Josef Orszulík

Majetkový vklad::

1000 Kč

Bankovní účet:

FIO BANK  2500269240/2010 (transparentní účet)

 

Účel nadačního fondu

a)      Ověřování již hotových a vytváření nových prakticky ověřitelných modelů občanské společnosti s posílením funkčnosti obecní samosprávy a osobní zodpovědnosti s důrazem na morální aspekty ve všech oblastech společenského života jako nezbytného předpokladu zdravého rozvoje každého občana.

b)     Vývoj progresivních technologií potřebných pro zvýšení soběstačnosti jednotlivých obcí a regionů.

c)      Seberealizace a zapojení do společenského života osob se sníženou schopnosti nebo možností společenského uplatnění.

d)     Podpora nakladatelské a publikační činnosti jako jedné z forem, jak potřebné myšlenky a poznatky předchozích bodů dostat k širší veřejnosti.

 

Členové statutárních orgánů:

a)      Správní rada:

Předseda:

Ing. Jaroslav Hauser, CSc.

Členové:

Petr Hradil

 

Ing. Libor Mikš

 

b)      Revizor:                 Jiří Vopelka

 

Přehled o činnosti fondu

V roce 2015 se podařilo získat opět více finančních prostředků od našich dárců, a to, stejně jako v minulých letech, díky projektu slovenského „Slobodného vysielača“ (dále SV), kterému se daří oslovovat stále širší okruh posluchačů. A to natolik, že jsou ochotni prostřednictvím našeho NF na jeho provoz přispívat. Na tom má veliký podíl i možnost směřovat své dary přímo na konkrétní projekt zadáním příslušného variabilního symbolu, která se nám již i v minulých letech osvědčila. Jistě to lze chápat i jako rostoucí důvěru našemu NF. V kombinaci s transparentním účtem si může každý kdykoli ověřit, že veškeré nashromážděné dary pro SV jsou každý měsíc převedeny na EUR a zaslány na konto SV. Na provoz NF z těchto prostředků záměrně nic nezůstává. Bereme to jako další podporu vysílání z naší strany.

Na našich webových stránkách se nalézá více projektů, které je možné naším prostřednictvím podpořit. Projektem velmi podobným SV, i když v současné době ne tak rozsáhlým, je projekt českého svobodného vysílače. Na něj nám dárci nepřispívají, zřejmě to však nebude neoblíbeností, spíše mnohem snazší možností přispívat přímo, bez našeho prostřednictví. Nyní již funguje pražské vysílání „Slobodného vysielača“. Jedná se o samostatnou redakci, proto tento projekt dostal pro příští rok samostatné číslo.

Jediné náklady NF v celkové výši 1590 Kč souvisí se zajištěním webového provozu, tedy domény včetně záložních a webhostingu. Členové statutárních orgánů, stejně jako v letech minulých, vykonávají své funkce bez nároků na finanční odměnu. Těžiště jejich činnosti spočívá zejména v propagaci. Členové rady jsou v pravidelném kontaktu přes internet. Veškeré finanční toky nadačního fondu jsou řízeny přes transparentní účet u FIO banky č. 2500269240/2010. Nadační fond nedisponuje žádným nemovitým ani movitým majetkem. Veškerý majetek mimo základní vklad představují pouze finanční dary, protože výše uvedený běžný bankovní účet není úročen.  Nadační fond nemá žádné závazky.

 Základní finanční ukazatele v roce 2015:

Zaokrouhleno na koruny:

Položka

V Kč

Stav účtu:

 

Na začátku roku

18.719

Na konci roku

35.624

 

 

Obdržené prostředky:

 

Dary nadačnímu fondu

159.555

Příjmy celkem

159.555

 

 

Výdaje:

 

Náklady NF

1.590

Poskytnuté příspěvky

141.058

Výdaje celkem

142.648

 

 

Rozdíl

16.907

 

 Nadační dary

Nadačnímu fondu byly poskytnuty nadační dary v celkové výši 159.554,56 Kč. Žádný z nadačních darů nepřevýšil částku 10.000 Kč. NF OS-ČMS roste počet dárců, kteří poskytují své dary pravidelně.  Zejména jim patří naše veliké díky, i když si samozřejmě vážíme všech dárců. Až na výjimky byly všechny dary směrovány na podporu SV (viz výše), a byly také takto použity. 

 

Nadační příspěvky

Nadační fond v roce 2015 již tradičně v souladu s přáním našich dárců podporoval nadačními příspěvky vysílání slovenského internetového rádia „Slobodný vysielač“. Nashromážděné dary pro tento projekt se odesílají pravidelně jednou měsíčně. Celková výše příspěvků prostřednictvím našeho NF dosáhla za sledovaný rok částky 5055 EUR, přestože kurz CZK/EUR byl stále velmi nevýhodný. 

Omezení nákladů souvisejících se správou fondu

V roce 2015 NF OSČMS hospodařil s prostředky v celkové výši 178 273,09 Kč, což zároveň představovalo veškerý majetek fondu. Statut nadačního fondu omezuje jeho náklady maximální výší 50% z majetku nadačního fondu. Celkové provozní náklady ve výši 1590 Kč jsou natolik marginální, že pravidlo pro omezení nákladů fondu bylo nepochybně dodrženo. 

Zpráva revizora

I letos revizor hospodaření fondu průběžně kontroloval. Jeho zpráva konstatuje, že neshledal žádné nedostatky při poskytování nadačních příspěvků. Všechny byly poskytnuty v souladu s účelem a cíli našeho nadačního fondu. Dle revizní zprávy náklady fondu nebyly překročeny, veškeré prostředky byly využity účelně a hospodárně.

 

 

 

V Brně dne 12. 6. 2016

 

 

Ing. Jaroslav Hauser, CSc. v.r.

Předseda správní rady     

 

 

  

 

Seznam příloh:

1. Účetní výkazy NF OS-ČMS za rok 2015
2. Zpráva revizora za rok 2015

 

Novinky a události

8.8.2017

Vyšla nová kniha

Dovolujeme si vás upozornit na vydání nové knihy Petra Havlíčka s názvem "Kladivo na politiky". V případě vašeho zájmu se obracejte na web Pozitivního světa

8.8.2017

Volby 2017

dovolujeme si vás upozornit na nově vzniklý politický subjekt s názvem "Hnutí Cesta". Jeho program a myšlenky prezentované na webových stránkách

www.hnuticesta.cz

 

Více
21.3.2017

Hodnocení uplynulého roku 2016

Jako každý rok se v přiloženém souboru zamýšlíme nad uplynulým rokem 2016.

>> zobrazit pdf
načíst další

OS-ČMS

OBČANSKÝ SNĚM Čech, Moravy a Slezska

je spoluautorem, nositelem a ochráncem hodnot na úrovni pilířů Všeobecné správy, Kultury a Hospodářství.

KONTAKT

Centrální e-mailová adresa:

info@obcanskysnem.cz

Korespondenční adresa:

Občanský Sněm ČMS
vila Univers
Vrázova 5
700 30 Ostrava

Zasílání novinek

Chcete být informování o novinkách nebo probíhajících akcích? Zadejte prosím svůj e-mail.